lauantai 1. lokakuuta 2011

Elämyksestä tekstiin


Nyt olemme kosketelleet vanhoja esineitä, tehneet opintokäynnin Seurasaareen, etsineet tietoa lyhyistä tietoteksteistä, muistelleet retkeä kuvien avulla, kirjoittaneet tarinaa lukukinkereistä ja vielä kokeneet lukukinkereiden tunnelman yllätysnäytelmän kautta. Nyt minun pitäisi koota tuo kaikki tietotekstiksi, jossa kulkee mukana oppilailta tulleita painotuksia. Tekstiä täytyy vielä lihottaa niillä iduilla, joita olemme nostaneet esille tuntitilanteissa, kuten esim. maanviljelyn ja yhteistyön merkitys ihmisten elämään.

Minulla ei ole aiheesta yhtään kirjaa. Nojaan kirjoittaessani täysin omaan tietouteeni ja nettilähteisiin. Asiasisältöjä haasteellisemmaksi koen kuitenkin selkokielisyyden. Ei ole lainkaan yksinkertaista miettiä sisältöä ja kieltä samanaikaisesti, kun ei itse ole kirjoittamisen ammattilainen, tavallinen opettaja vain. Täytyy pitää mielessä lauserakenteet ja välttää pitkiä ja vaikeaselkoisia sanoja. Tekstin tulee soljua luontevasti asiasta toiseen eikä se saa olla liian lapsellista eikä liian haasteellista.

Oppilaalla on kuitenkin oikeus saada tietoa sellaisen tekstin avulla, joka sopii hänelle parhaalla mahdollisella tavalla. Jo perusopetuslain 3§ edellyttää opetuksen antamista oppilaan edellytysten ja ikäkauden mukaisesti. Selkokeskuksen sivuilta löytyy otsake Selkokieli ja joukkoviestintä http://papunet.net/selkokeskus/selkokeskus/selkokieli-ja-joukkoviestinta.html, jonka alla puhutaan oikeudesta tarpeelliseen tietoon. Enkö vain löydä vai eikö Selkokeskuksen sivuilla ole otsaketta Selkokieli ja koulu? Eikö juuri kouluissa ja oppilaitoksissa olisi vielä enemmän tarvetta selkokielisyyteen?

Jyväskylän yliopiston opettajankoulutuslaitoksessa on tuotettu Soppi - suomeksi oppimassa -sivusto. Sivusto avaa maahanmuuttajaopiskelijan arkea ja suomen kielellä oppimiseen liittyviä haasteita. Nuo samat haasteet ovat totta myös kovinkin monelle suomenkieliselle koululaiselle ja opiskelijalle. Oppikirjojen tekstit ovat usein järisyttävän monimutkaisia. On vaikea uskoa, että tästä linkistä löytyvät oppikirjojen esimerkkiotsikot on kirjoitettu alakoululaisia varten: http://virtuaaliyliopisto.jyu.fi/soppi/alakoulu/oppimateriaalit

Toivottavasti oma tekstini palvelee oppilaitani paremmin kuin kustantajien tuottamat oppikirjat. Ja jos vielä saan toivoa, niin toivottavasti kouluissa olisi jonain päivänä mahdollisuus käyttää esim. Selkosanat-nimisen yrityksen palveluja, jolloin tekstistä vastaisi koulun tunteva oikea kirjoittamisen ammattilainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti