keskiviikko 28. syyskuuta 2011

Paluu historiaan


Onko eilinen jo historiaa? Entä viime viikko? Oppilaiden mielestä viime viikko kelpaa historiaksi, mutta eilinen ei vielä. Oma viikon takainen retkemme Seurasaareen oli heille jo historiaa. Reissulta otettujen kuvien kautta pääsimme kuitenkin palaamaan sekä tietoihin että tunnelmiin.

Olin tehnyt kuvista koosteen fronteriin (www.fronter.com). Käsittelen kuvat kevyesti ennen fronteriin vientiä. Tyydyn mahdollisimman pitkälle vain rajaamaan kuvaa ja pienentämään sen kokoa. Leveys 400-500 pikseliä on ollut näppärä koko, sillä se näkyy vielä ihan hyvin tykin kautta näytettäessäkin. Kuvia katsellen palautimme mieleen retken aikana opitut asiat. Kuva auttoi muistamaan, kun sanat eivät luoneet riittävää mielikuvaa. Fronter on toiminut mainiosti oppimisalustana meidän käytössämme. ’Vitosten huone’ on meidän oma huoneemme, jonne koostamme tietoja ja tarinoita matkan varrelta.

Tähän mennessä oppilaiden osuus rajautuu pieniin kirjoituksiin, mutta taitojen karttuessa heidän osuutensa kasvaa. Etusivu toimii suorana linkkinä opettajan tekemiin tehtäviin, jolloin oppilaan ei tarvitse muistella pitkää polkua ja hän pääsee suoraan hommiin.

Mainiona opettajan tukena toimivat myös Seurasaaren nettisivuilta löytyvät opetuspaketit (http://www.nba.fi/fi/seurasaari_opetus_paketit) Tehtävien Loviisa-piika ja Iisakki-renki ovat heränneet henkiin, kun olemme kuvitelleet heidän työpäiväänsä ja miettineet, millaisia tehtäviä he ovat emännältä ja isännältä mahtaneetkaan saada.

Virittelemme oppilaita opetuskeskustelujen kautta miettimään entisen ajan ja tämän päivän ihmisten elämän samankaltaisuuksia ja eroavaisuuksia. Ihmisen perustarpeet säilyvät samana läpi aikojen, mutta ratkaisut tarpeiden tyydyttämiseen ovat vaihdelleen ja tulevat vaihtelemaan huimasti. Yhteisten keskustelujen myötä meillä nousi tänä vuonna keskiöön lukukinkereiden järjestäminen. Niiden ympärille kehkeytyi monenlaista tekemistä ja harjoitusta ja se ansaitsee oman postauksensa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti